Leer Limburgs dialect met leesplankje Aap-Noot-Mies

© ANP
Je eigen dialect leren door middel van een leesplankje. Het kan vanaf zondag in het Museum Land van Valkenburg bij de expositie 'Aap-bis-zjwaam'.
De geëxposeerde plankjes zijn onderdeel van de verzameling van Leonie Robroek uit Landgraaf. "Je moedertaal goed onder de knie hebben, is belangrijker dan veel mensen denken."

Verdwenen

Vroeger wisten we niet beter, maar tegenwoordig is het bekende Aap-Noot-Mies plankje uit de klaslokalen verdwenen. In de provincies schieten de leesplankjes met het dialect echter wel als paddenstoelen uit de grond. Limburg bijvoorbeeld heeft zeventig verschillende leesplankjes. "Soms wel drie per stad of dorp", zegt Robriek. "Maastricht heeft er bijvoorbeeld een aantal. De originele, eentje voor carnaval en eentje met iets minder nette woorden."

School

Als het aan Robroek ligt, keren de leesplankjes terug naar de basisschool. "Veel woorden gaan anders verloren. En hoe meer Limburgse dialecten je kent, en ook kunt onderscheiden, hoe beter je andere talen kan leren. Qua woordenstructuur ligt het Limburgs niet alleen dicht bij het Duits, maar ook bij het Engels, het Frans en zelfs bij het Italiaans."
De expositie is vanaf zondag te zien in het Museum Land van Valkenburg.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!