Heerlen eert mijnverleden met nieuw kunstwerk

© ANP / L1
Heerlen krijgt opnieuw een kunstwerk als eerbetoon aan het mijnverleden en de mijnwerkers.
Kunstenaar Jean-Michel Crapanzano heeft een multidisciplinair kunstproject, De Dans van Lies en Jan, ontwikkeld. De Lange Jan en Lange Lies waren hét symbool van Heerlen. Beide schoorstenen hoorden bij de Oranje-Nassaumijn.

Studenten

In het kader van het project gaat Crapanzano ook met studenten van de Kunst-, Theater- en Mediaopleiding van Arcus College met een mobiele studio de wijken in om ouderen en jongeren samen te brengen en te interviewen. Vervolgens verwerkt hij deze resultaten in het kunstwerk dat in of bij het centrum van Heerlen wordt gerealiseerd.

Verbinding

Het wordt een kunstwerk van cortenstaal en kunststof. Het spiraalvormige kunstwerk bevat ook een lichtbundel die bij speciale gelegenheden aangezet wordt en dan van ver zichtbaar is. In het kunstwerk smelten Lange Lies en Lange Jan samen tot één DNA-structuur. De lichtbundel moet de verbinding tussen verleden en toekomst symboliseren.
© Alexander Dekkers / L1

Imago

De Parkstad-regio ging in het verleden gebukt onder het mijnverleden, maar in de afgelopen jaren zijn er de nodige initiatieven geweest om het imago van de mijnen in de streek op te poetsen. Zo werd in 2015 een Jaar van de Mijnen georganiseerd.

Kunstenaar

Kunstenaar Jean-Michel Crapanzano is afkomstig uit de mijnregio rond Metz in Noord-Frankrijk en woont al geruime tijd in Heerlen. Hij werkt in meerdere disciplines en heeft veel ervaring met community art projecten in binnen- en buitenland. De gemeente koos voor deze kunstenaar omdat hij naast binding met het mijnverleden en de regio, ook ervaring heeft met participatieprojecten.