Ook slijters overwegen stap naar rechter

© Istock
Ook de slijterijen overwegen om de staat voor de rechter te slepen, vanwege de teruggelopen omzet door de hogere accijns.
Zowel op 1 januari 2013 als op 1 januari 2014 ging de accijns op sterke drank flink omhoog. Veel mensen in de halen sindsdien hun borrel over de grens, waar het gedestilleerd een stuk goedkoper is.

Alcoholtoerisme
Volgens de branche heeft dit alcoholtoerisme ervoor gezorgd dat de totale belastingopbrengst door sterke drank zelfs is teruggelopen. De drankenhandelaars zeggen dat het probleem niet alleen speelt in de grensregio, maar dat slijters in heel Nederland last hebben van gekrompen omzet door hogere belastingen.

Gerechtshof

De slijterijen overwegen nu net als de pomphouders naar de rechter te stappen. Ze baseren zich allebei op een uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. Die oordeelde in 2012 dat de overheid de speelautomatenbranche tekort had gedaan toen de kansspelbelasting werd verhoogd.
Volgens belangenvereniging de SlijtersUnie gaan ongeveer 100 Limburgse slijters failliet door de accijnsverhogingen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!