'Indië-herdenking wordt lastig zonder veteranen'

Indië herdenking in Roermond. © L1, Julian Buijzen
Het aantal nog levende Indië-veteranen is niet meer zo groot, maar de jaarlijkse herdenking is voor een groot deel hen van groot belang.
En dat terwijl er pas sinds 1988 een Nationaal Indië Monument is.

Herdenken zinvol
"Meestal gaat er een generatie overheen voordat men op zoiets begint te reflecteren. Zolang er nog veteranen zijn, is herdenken heel zinvol. Als de laatste strijder is overleden, verwordt het tot geschiedenis en geschiedenis herdenken is een stuk lastiger", filosofeert de nu 93-jarige Leo Hendrikx, die zelf in de Oost vocht.

6.200 Nederlandse militairen

Zaterdag vindt de traditionele Indië-herdenking plaats bij het nationaal monument in het parkje Hattem in Roermond. Daar worden de 6.200 Nederlandse militairen geëerd, die in de jaren 1945-1962 het leven lieten tijdens militaire acties in het toenmalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

De Indië-herdenking tot nu toe


Constante dreiging

Naast Leo Hendrikx is ook Jan Geraedts (78) uit Maasniel bij de herdenking aanwezig.

Constante dreiging

Geraedts diende in Nieuw-Guinea. Alhoewel hij daar geen gevechten meemaakte, voelde hij wel de constante dreiging. Voor hem is de jaarlijkse herdenking vooral een moment om te beseffen hoeveel geluk hij heeft gehad. "Als je achteraf hoort hoeveel vijandige troepen er klaar stonden om ons aan te vallen... Als het tot een oorlog was gekomen, zouden we geen schijn van kans hebben gehad."

Liefde van zijn leven

Overigens ontmoette Geraedts in Nieuw-Guinea de liefde van zijn leven: Joke, de dochter van een plaatselijke predikant. Hij mocht haar eigenlijk niet zien, maar de 'verboden' relatie hield stand en bezorgde hem zelfs internationale media-aandacht.
De herdenking is vanaf 14.00 uur live te zien op L1TV en 1Limburg.