Armin Laschet uit Aken geïnstalleerd als president NRW

Armin Laschet dinsdag tijdens zijn installatie. © EPA/Friedemann Vogel
De 56-jarige Armin Laschet uit Aken is geïnstalleerd als nieuwe minister-president van Noordrijn-Westfalen.
Zijn partij - de christen-democratische CDU - was ruim een maand geleden de grote winnaar van de verkiezingen in de aan Limburg grenzende Duitse deelstaat.

Glück auf

Laschet eindigde zijn eerste toespraak voor het deelstaat parlement in Düsseldorf met de mijnwerkersgroet Glück auf voor Noordrijn-Westfalen. De grootste deelstaat van Duitsland wordt de komende jaren bestuurd door een coalitie van CDU en de liberale FDP. In het coalitieprogramma staat onder meer dat de regering voor de sluiting van de omstreden kerncentrale in het Waalse Tihange is. Tegelijk wil ze bekijken of er als alternatief stroom kan worden geleverd uit Nederland en Noordrijn-Westfalen.

Samenwerking

In het programma is ook afgesproken dat er (nog) meer grensoverschrijdende samenwerking moet komen op het gebied van bestrijding van de criminaliteit en van weg- en spoorverbindingen. Zo spreekt de coalitie zich uit voor verdubbeling van het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken. Dat is een voorwaarde om een intercity te laten rijden van Eindhoven via Venlo naar Düsseldorf.

Winkelen

Voor Limburgers die graag in Duitse grenssteden als Aken winkelen, is van belang dat winkels op zon- en feestdagen vaker open mogen zijn. Wat CDU en FDP betreft mag dat voortaan acht keer per jaar. Op zaterdagen gelden er geen beperkingen meer voor de openingstijden van winkels. Gemeenten mogen dat voortaan zelf bepalen.