Extern bureau onderzoekt declaraties Verheijen

© ANP/Martijn Beekman
Oud-gedeputeerde Mark Verheijen heeft enkele weken geleden al bij gouverneur Bovens opgebiecht dat er problemen waren met zijn declatiegedrag.
Dat was dus nog voordat NRC Handelsblad onthulde dat Verheijen als gedeputeerde onterecht gebruik maakte van zijn dienstauto, en exorbitante declaraties voor bijvoorbeeld etentjes indiende.

Verrekenen

Het huidige VVD-Kamerlid zei toen ook al dat hij bereid was 'eventueel onjuist gebruik van provinciale faciliteiten te verrekenen. ' Gouverneur Theo Bovens meldde dat donderdagmiddag in een brief (PDF) aan het Limburgs Parlement.

Controle

In de brief zegt Bovens ook dat er een onderzoeker wordt aangesteld die gaat kijken of er wel voldoende toezicht is bij de provincie op bijvoorbeeld dienstauto's en declaraties, en of dat toezicht eventueel moeten worden aangepast. De accounting-expert moet daarna kijken of de bestaande regels wel goed zijn toegepast door Mark Verheijen, die in 2011 en 2012 een tijd gedeputeerde was.
NRC Handelsblad schreef woensdag dat Verheijen in die tijd zijn dienstauto inzette voor zijn eigen politieke campagne. De gedeputeerde zou ook een forse restaurantrekening bij de provincie hebben gedeclareerd.

Eigen verantwoordelijkheid

In de brief schrijft Bovens verder dat het vrijwel onmogelijk is om het gebruik van bijvoorbeeld dienstauto's voor de volle honderd procent te controleren is. "Het is de verantwoordelijkheid van leden van Gedeputeerde Staten alsook Provinciale Staten zelf om goed en verantwoord gebruik te maken van provinciale faciliteiten", zo staat er te lezen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!