Jeroen Lenaers stelt vragen over windmolenpark Reichswald

CDA-Europarlementslid Jeroen Lenaers uit Stramproy vindt dat burgers aan beide kanten van de grens mee moeten kunnen beslissen als windmolens vlakbij de grens worden geplaatst.
Hij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie naar aanleiding van de plannen voor een groot windmolenpark in het Duitse Reichswald, bij het Gennepse kerkdorp Ven-Zelderheide.

Recht op inspraak

Omwonenden maken zich daar grote zorgen over. Volgens Lenaers hebben alleen Nederlandse overheden (gemeenten en provincie) recht op inspraak bij dergelijke plannen in Duitsland, burgers niet.

Hinder van molens

Hij vindt dat krom omdat Limburgers net zo veel hinder kunnen ondervinden van een Duitse windmolen als de Duitsers zelf. Het ondermijnt ook het draagvlak bij burgers voor belangrijke besluiten van de overheid, zowel in Limburg als bij onze oosterburen.

Doorn in het oog

Het Limburgse CDA-Europarlementslid erkent dat de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen 'het volste recht' heeft om een windmolen te plaatsen, maar zonder draagvlak in de regio wordt dit een doorn in het oog van burgers aan beide kanten van de grens.
Daarom moet de Europese Commissie in actie komen, stelt Lenaers.

12 windmolens

Het is de bedoeling dat de bouw van het windmolenpark in het Reichswald bij Ven-Zelderheide eind 2016 of begin 2017 van start gaat. Het gaat om 12 windmolens van 200 meter hoog.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!