Château Neercanne schrijft wijn uit grotten af

Château Neercanne in Maastricht. © ANP/Marcel van Hoorn
De wijnvoorraad die sterrenrestaurant Château Neercanne in Maastricht in de grotten bewaart, kan worden afgeschreven.
"De wijn is misschien nu nog niet verkeerd, maar over een half jaar of een jaar kan de wijn toch om zijn", zegt directeur Peter Harkema van het hotel, dat bezig is om de schade op te maken na de grotbrand. De wijn zal niet meer aan de gasten worden geschonken. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend.

Aangetast

Het restaurant is te rade gegaan bij wijndeskundigen in Frankrijk. Harkema: "Wat roet en pek doet met wijn is niet goed natuurlijk". Die roet en pek nestelen zich volgens deskundigen samen met een olie-achtige stof in de minimale ruimte tussen de kurk en de capsule, daardoor wordt de wijn in de fles aangetast.
Handtekeningen
Maar er is ook goed nieuws. De handtekeningen die beroemdheden in de grot hebben achtergelaten zijn niet aangetast. De handtekeningen variëren van coureur Max Verstappen tot de politici die Maastricht tijdens de Eurotop bezochten. Ook is er in de grotten van het kasteel geen instortingsgevaar.

Zie ook: Video: Exclusief kijkje in grotten Cannerberg na brand

Afgeschreven

Wel is er volgens Harkema - die zelf binnen heeft kunnen kijken - roet, rook en pekschade aan bijvoorbeeld de bijgebouwen, de keuken en de feestgrot. Met ventilatoren wordt nu de rook lucht uit de grotten verdreven. Alle spullen zijn eruit gehaald. Veel, bijvoorbeeld het meubilair, is afgeschreven en gaat weg. Sommige dingen kunnen worden schoongemaakt. Harkema geeft aan dat hij goed is verzekerd.

Een grote familie

Ondertussen werken medewerkers van het château er hard aan om de zaak gewoon te runnen. "We wisten vorige week vrijdag 'dat gaat mis' en hebben meteen een plan de campagne gemaakt." Zo vinden de trouwerijen die in het weekend gepland zijn, plaats in een tent in de tuin. Ook het restaurant is gewoon open. Harkema prijst zijn personeel: "Hoe flexibel men hier is op het château, het is een grote familie. Het gaat perfect".
Eerder deze week werd al duidelijk dat Châuteau Neercanne vele tonnen schade zou hebben door de hooi- en strobrand in de nabijgelegen grotten. Die grotten staan in verbinding met de grotten onder het kasteel.