Eicode: waar moet ik op letten?

© iStock
Op elk ei staat een gestempelde code, waardoor via een app te achterhalen is waar het vandaan komt. Die app is ontwikkeld door de pluimveesector zelf, om de transparantie te bevorderen.
De codes van besmette eieren die de NVWA bekend heeft gemaakt, bestaat uit een aantal letters en cijfers.

Cijfers

De vijf cijfers verwijzen naar het bedrijf van herkomst. Op de plek van de X kan elk cijfer staan, dat is in dit geval niet relevant. Het cijfer voor NL kan een 0, een 1 of een 2 zijn. 0 staat voor biologische eieren, 1 staat voor vrije uitloopeieren, 2 staat voor scharreleieren.
NL staat voor het land waar de eieren vandaan komen. Nederland dus. Dan heb je de eerste 5 cijfers na NL, die staan voor het bedrijf waar de eieren vandaan komen. De laatste X-jes staan voor het stalnummer.

Codes besmette eieren

Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid:
X-NL-40155XX
Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:
X-NL-41679XX
X-NL-42071XX
X-NL-42659XX
X-NL-42766XX
X-NL-43113XX
X-NL-43326XX
X-NL-43514XX
X-NL-43640XX
X-NL-43835XX
X-NL-43879XX

Limburgse eierbedrijven

Twee Limburgse eierbedrijven hebben eieren geproduceerd die voor kinderen teveel van de schadelijke stof fipronil bevatten. Dat blijkt uit de lijst met codes die de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit heeft bekendgemaakt. De codes verwijzen naar bedrijven in Leveroy en in Kelpen-Oler. Een woordvoerder van de LLTB verwacht dat daar nog meer Limburgse bedrijven bijkomen.

Getest

De NVWA maakte maandagavond een lijst bekend met codes van eieren die te veel fipronil bevatten. Die lijst kan de komende dagen nog worden uitgebreid, doordat er nog eieren worden getest.

Limburgse eieren

De eieren van de twee Limburgse bedrijven vallen niet in de zwaarste categorie, die volgens de NVWA een direct gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Wel bevatten ze meer fipronil dan de dagelijkse toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden uit de handel genomen.

Hoe komt fipronil in de eieren

Alle betrokken bedrijven kregen de afgelopen maanden een behandeling tegen bloedluis van pluimvee-servicebedrijf Chickfriend. In het middel dat werd gebruikt, zat het gif fipronil. Dat middel wordt gebruikt om ongedierte bij honden en katten te bestrijden, maar is verboden in de pluimveehouderij. De schade voor de bedrijven loopt volgens de LTO in de tonnen.