Minister laat kritiek liggen uit Rapport-Brunssum

© ANP
"Het rapport van de hoogleraren Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga over de politieke situatie in Brunssum onderstreept mijn zorg over de bestuurlijke verhoudingen in die gemeente", schrijft minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.
Die had de D66-bewindsvrouw om een reactie gevraagd op het rapport dat de twee schreven over de affaire-Jo Palmen.

Uit de heup

De conclusie van het rapport uit februari is dat het integriteitsrisico van wethouder Jo Palmen is overdreven en aangedikt. Volgens hoogleraar Korsten heeft ook de minister destijds 'erg vlug uit de heup geschoten' nadat een meerderheid van de gemeenteraad hem benoemde ondanks vermeende ernstige risico’s op het gebied van integriteit.
Voor toenmalige burgemeester Luc Winants was de gang van zaken uiteindelijk aanleiding om op te stappen.

Kritiek op minister

Minister Ollongren gaat in haar brief niet in op de kritiek aan haar adres. Wel stelt zij dat het onderzoek laat zien dat er in Brunssum veel is gebeurd waardoor de politiek-bestuurlijke verhoudingen complex te noemen zijn.

Bezinning

Tegelijk zegt de minister te hebben geconstateerd dat "...de raad onder voorzitterschap van waarnemend burgemeester Leers de inzet toont te komen tot een nadere bezinning op het integriteitsbeleid en tot herstel van de bestuurlijke situatie."
Ollongren laat zich de komende tijd informeren over de voortgang, ook via gouverneur Theo Bovens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!