Eindelijk zonneschijn in extreem sombere december

© iStock
Op deze Tweede Kerstdag breekt eindelijk de zon door, nadat we de zon de afgelopen negen sombere dagen niet of nauwelijks gezien hebben.
Volgens Meteo Limburg is de zonneschijnduur in Zuid-Limburg tot dusver in deze decembermaand recordlaag over de afgelopen bijna honderd jaar.

Zonuren

In de regio Vijlen-Vaals liet de zon zich deze maand tot en met Eerste Kerstdag slechts twee uurtjes zien. In de regio Maastricht bedroeg de zonneschijnduur van 1 tot en met 25 december acht uur. In 1920 scheen de zon over deze periode slechts zes uur.
In Noord- en Midden-Limburg was de zon tot dinsdag deze maand iets vaker te zien: Arcen dertien uur en in Ell-Haler zeventien uur, maar normaal is bijna veertig zonuren.

Somber

Voor het laatst was het in december tot en met Eerste Kerstdag vergelijkbaar somber in 1988 met toen bijna tien zonuren. Vorig jaar scheen de zon in deze periode maar liefst bijna tachtig uur.

Lichte vorst

De komende dagen wordt donderdag de dag met de meeste zonneschijn. Het wordt dan wel kouder en in de nacht naar vrijdag is er lichte vorst. Dit zet niet door in het laatste weekeinde van dit jaar, want richting de jaarwisseling wordt het meer dan 10 graden bij veel bewolking, vrij veel regen en wind.