OM in zaak-Van Pol: Cadeaus voor Van Rey werden duurder

© ANP
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de rechtbank in Rotterdam te weinig oog gehad voor de voorkeursbehandeling die projectontwikkelaar Piet van Pol kreeg door giften en cadeaus aan Jos van Rey te geven.
"De waarde van giften namen toe als er belangrijke beslissingen over projecten in Roermond moesten worden genomen", zo stelde het Openbaar Ministerie dinsdag in het gerechtshof in Den Haag.

Gevangenisstraf

De projectontwikkelaar hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar tegen zich eisen.

Omkoping

Het OM vindt het niet juist dat er bepaalde giften niet zijn meegeteld omdat deze binnen de vriendschap zouden passen van (74) Van Pol en (72) Van Rey. "Giften in de privésfeer kunnen ook uitermate succesvol zijn in sfeer van omkoping."

Volg de zaak hier live.

Nieuwe eis

Volgens het OM is er voldoende bewijs dat Van Pol begunstigd werd door Van Rey. "Beslissingen ten gunste van Van Pol zijn niet anders te verklaren dan door inspanningen Van Rey en Schreurs", aldus het OM.
Van Pol en Van Rey horen dinsdagmiddag hun nieuwe strafeis.

Vriendschap en gezelligheid

Vorige week heeft het tweetal andermaal ontkend dat er sprake is geweest van corruptie. Vriendschap en gezelligheid, daar draaide hun relatie om, bezwoeren zij het hof.

Hoger beroep

De rechtbank in Rotterdam legde Van Rey vorig jaar een werkstraf van 240 uur op. Van Pol kreeg een werkstraf van 100 uur. Het OM had tegen beiden twee jaar celstraf geëist. Omdat de straffen veel lager uitvielen, tekende het OM hoger beroep aan. Ook Van Rey en Van Pol gingen in beroep.
Op 20 december is de uitspraak