Limburgse helpt met gigapixel-foto met Willem-Alexander

© Website gigapixel-foto
De Veldense Robin Vermeulen heeft de camera mogen bedienen voor 's werelds scherpste groepsfoto met Koning Willem-Alexander.
De foto is gemaakt na afloop van het Koningsdiner dat de jarige vorst hield voor 150 Nederlandes. De unieke plaat is met behulp van een speciale 'gigapixel-camera' geschoten door de 20-jarige Robin Vermeulen.

Uitnodiging

Zij was één van de 150 mensen die door de koning waren uitgenodigd om ter gelegenheid van zijn 50e verjaardag samen te dineren in het Paleis op de Dam. Na afloop werd een groepsfoto gemaakt midden op het plein. Daarvoor werden speciale hoogwerkers met lampen ingezet voor de belichting en hing er een hypermoderne camera hoog in de lucht.

Robin Vermeulen stond als jongste gast van het koningspaar in het midden van de foto en mocht daarom met een soort afstandsbediening als eerste op de knop van de camera drukken. Gedurende de dertig seconden die het maken van de foto in beslag nam moest zij herhaaldelijk op de afstandsbediening drukken.
De gigapixel-foto van fotograaf Rafaël Redczus van Berkel is hier te bekijken. Met behulp van de zoomfunctie kun je alle mensen op de foto van dichtbij bekijken.

Mini-camera's

Feitelijk bestaat de camera uit meerdere mini-camera's, die allemaal een specifiek deel van het gezichtsveld registreren. Een computerprocessor maakt van die informatie één zeer gedetailleerde foto.

Schoonheidsfoutjes

Niet alleen het koningspaar en haar 150 gasten staan op de foto, ook zie je willekeurige nieuwsgierigen, politiemensen en tv-medewerkers. Sommige mensen lijken niet te beseffen dat er een foto genomen wordt en staan daarom een beetje onhandig op de gevoelige plaat. Ondanks de geweldige kwaliteit zitten er overigens nog wel wat schoonheidsfoutjes in de uiteindelijke foto. Zo zijn er een paar stukjes in de foto 'verschoven'.
Voor de 150 gasten, onder wie 13 Limburgers, was het de afsluiting van een geweldige avond. Ze mochten niet alleen dineren met het koningspaar, maar hadden ook de gelegenheid om ze kort informeel te spreken.