'Niet alleen jongens, maar ook meisjes moeten ravotten'

© iStock
De nieuwe SIRE-campagne, waarin ouders worden opgeroepen om hun zoontjes toch vooral veel buiten te laten ravotten, is volgens veel wetenschappers stigmatiserend.
"Waarom wordt alleen gepraat over jongens? Meisjes moeten net zo goed veel buiten spelen", reageert de Venlose hoogleraar ontwikkelingspsychologie Loes Keijsers.

Betuttelen

In de campagne wordt gesteld dat jongens veel te betuttelend worden opgevoed. Ze moeten veel meer stoeien, klauteren, schaafwonden oplopen en met de kleren door de modder. Dat zou goed zijn voor hun ontwikkeling. Nu zijn ouders juist vaak bang dat hun kind een schrammetje oploopt. Keijsers: "De gedachte achter de campagne is natuurlijk goed, want er is veel overgewicht. En kinderen zitten vaak lang achter de computer."
In de reclame wordt bovendien gesteld dat kinderen beter opletten in de klas als ze zich van tevoren even hebben uitgeleefd. Maar volgens Keijsers ontbreekt daarvoor wetenschappelijk bewijs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!