Politie wil meer duidelijkheid over ladingdiefstallen

© iStock
Uit de nieuwste cijfers van de politie blijkt dat het aantal aangiftes van ladingdiefstallen in het eerste kwartaal van dit jaar is afgenomen.
Dit is opvallend, want vorig jaar steeg het aantal diefstallen uit vrachtwagens juist.

Kwartaal

In de eerste drie maanden van 2017 werd bij de politie aangifte gedaan van 165 diefstallen van ladingen en vrachtwagens. In het vierde kwartaal van 2016 was dat 194 keer en in het eerste kwartaal van dat jaar 121 keer. Maar dat wil niet zeggen dat er nu minder diefstallen uit vrachtwagens plaatsvinden.

Bende

Woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke politie: "We weten dat niet alle transportondernemers die slachtoffer zijn geworden aangifte doen. Maar het kan ook zijn dat een internationale bende, die een tijd in Nederland actief was, het land heeft verlaten. En dan zie je dat ook het aantal diefstallen afneemt."

Truckers doen vaak geen aangifte van ladingdiefstal

Telefoonnummer

De politie tast dus in het duister over het exacte aantal ladingdiefstallen uit vrachtwagens. Daarom wordt het vanaf vandaag eenvoudiger om aangifte te doen. Er is een speciaal telefoonnummer geopend voor chauffeurs en ondernemers.

Tijd

Kraszewski: "We horen van ondernemers dat ze geen aangifte doen, want dat kost ze te veel tijd. Dan moeten ze een bureau zoeken, een afspraak maken. En dat met zo'n grote vrachtwagen. Dan kunnen ze niet altijd parkeren. Al met al vinden ze het omslachtig en te veel tijd kosten en dan rijden ze maar door."

Venlo

Een beruchte plek waar ladingdiefstallen worden gepleegd is onder meer Venlo. Daar werd in het eerste kwartaal van 2017 het vaakst een lading gestolen, namelijk 18 keer. In het laatste kwartaal van vorig jaar was het in Venlo 19 keer raak. Een flinke toename in vergelijking met de eerste drie maanden van 2016 toen er in Venlo 5 keer een lading gestolen werd. "Het wisselt, dat heeft waarschijnlijk te maken met de bende die daar op dat moment actief is", aldus Kraszewski.