Celstraf voor vluchtpoging met grote gevolgen

© L1
De 27-jarige Glenn K. uit Wittem is donderdag veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij met een gestolen auto op een politieagent is ingereden na een poging te vluchten.
Dat vonnis klonk donderdag in de rechtbank in Maastricht.

Inrijden

Op 22 augustus 2013 heeft K. geprobeerd om op de parkeerplaats van coffeeshop The Brothers in Heerlen een politieagent zwaar te verwonden en te bedreigen, door met een auto op hem in te rijden. Volgens de officier van justitie gebeurde dit nadat hij een aanhouding wilde voorkomen.

Schietpartij

Een lid van het arrestatieteam schoot vervolgens op de auto van de verdachte. Daarbij raakte de bijrijder gewond. Tot verontwaardiging van verschillende politiekorpsen werd de agent in juli 2015 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens poging tot doodslag. In hoger beroep werd de agent alsnog vrijgesproken.

Reconstructie

Omdat niet duidelijk was wat er die avond precies is gebeurd, heeft de rechtbank het voorval laten reconstrueren. Aan de hand van de reconstructie en camerabeelden van de parkeerplaats heeft de rechtbank, ruim vier jaar later, geconcludeerd dat K. had moeten begrijpen dat politieagenten hem wilden aanhouden en hij dus niet mocht vluchten.

Straf

De straf is mede gebaseerd op het feit dat Glenn K. tijdens zijn poging om te vluchten twee auto´s heeft beschadigd. Daarnaast heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de twintiger eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, er voor de verdachte nog een gevangenisstraf van een jaar openstond en hij op het moment van aanhouding in een gestolen auto reed.