Opgestapte wethouder Meerssen gaat naar Gulpen-Wittem

Van links naar rechts wethouders Jos Last (Balans), Marion van der Kleij (PRO Gulpen-Wittem) en Guido Houben (PRO Gulpen-Wittem). © Al Rekko
Gulpen-Wittem krijgt een wethouder van buiten de gemeente.
Het gaat om oud-wethouder Guido Houben van Meerssen. Hij wordt één van de twee wethouders voor de progressieve partij PRO Gulpen-Wittem.

Ambtelijke blunders

Houben was de afgelopen vier jaar wethouder in Meerssen. Ruim twee weken geleden trad hij af omdat hij zich politiek verantwoordelijk voelde voor ambtelijke blunders bij de restauratie van de Proosdijschuur. Overigens maakte Houben ook geen kans om terug te keren in het nieuwe college in Meerssen omdat zijn partij Lokaal DNA in de oppositie terecht komt.

Boegbeeld

De tweede wethouder voor PRO wordt Marion van der Kleij. Zij was jarenlang het boegbeeld van GroenLinks in Gulpen-Wittem en de afgelopen periode fractievoorzitter van een driemans-fractie. Bij de verkiezingen ging GroenLinks op in PRO. Die partij werd de grote winnaar met vijf zetels en daarmee ook de grootste partij.
Volgens Van der Kleij hebben PRO en coalitiepartner Balans hoge ambities. Daarom is ook buiten Gulpen-Wittem gekeken om de meest geschikte wethouders te vinden. "Guido Houben is een krachtige, ervaren bestuurder met een groot netwerk die geheel achter onze plannen staat", aldus Van der Kleij.

Voor Balans wordt Jos Last wethouder. Last was de afgelopen periode fractievoorzitter van de lokale partij. Balans steeg bij de verkiezingen in maart van twee naar drie zetels. Samen beschikken PRO en Balans over een nipte meerderheid van acht van de vijftien raadszetels.

Radicaal breken

Het coalitieakkoord van de twee partijen heet 'Buiten de gebaande paden'. Daarmee willen ze aangeven dat ze op een aantal terreinen radicaal willen breken met het beleid dat de coalitie van de lokale partij Lijst Franssen en het CDA de afgelopen vier jaar heeft gevoerd. Bijvoorbeeld door een andere bestuursstijl en meer aandacht voor kleinschaligheid en duurzaamheid.