Gemeente in de fout: advertentie Landgraaf 'tendentieus'

© Erwin Minkenberg
Een onafhankelijke referendumcommissie heeft de gemeente Landgraaf op de vingers getikt na een 'tendentieuze' advertentie in een lokaal huis-aan-huisblad.
Volgens de commissie staat er in het artikel van de gemeente een impliciete oproep om bij het referendum tegen de fusie met Heerlen te stemmen. Dat is in strijd met het fair play-beginsel, zo luidt het oordeel.

Toetsen

De onafhankelijke referendumcommissie moet toetsen of er sprake is van eenzijdige informatievoorziening in de aanloop naar het referendum. Daarbij neemt zij alle gemeentelijke uitlatingen onder de loep. De commissie kan echter geen sancties opleggen.
Audio: Robin Reichrath over advertentie (13 nov 2017)

Niet correct gehandeld

De commissie concludeert dat de gemeente Landgraaf bij deze advertentie niet goed heeft gehandeld. Het college had het in de advertentie onder meer over 'annexatie door Heerlen' en 'illegaal handelen door de Minister van Binnenlandse Zaken'. Die begrippen waren echter feitelijk onjuist, oordeelt de commissie, evenals de stelling dat de rechter zou hebben uitgesproken dat 'het allemaal niet deugt'.

Reichrath

De klacht werd, op persoonlijke titel, ingediend door Robin Reichrath. Hij is fractievoorzitter van de PvdA in Landgraaf.

Reichrath vindt dat de gemeente een rectificatie moet plaatsen, maar daar gaat de commissie niet in mee. Wel heeft zij de gemeente opgeroepen om in het vervolg zorgvuldiger te handelen in haar communicatie rondom het referendum over de herindeling.