Drie vragen in referendum Landgraaf over herindeling

© Google Maps
Inwoners van Landgraaf kunnen zich alvast het hoofd breken over het referendum dat op 22 november wordt gehouden over de herindeling met Heerlen.
Op de vragenlijst die vrijdag is gepubliceerd staan drie vragen, waarvan er twee niet beantwoord hoeven te worden. Enige verplichte vraag op het formulier is of de stemmer voor of tegen een herindeling is tussen Heerlen en Landgraaf.
Facultatief
De facultatieve vragen zijn "Bent u voor of tegen een gemeente Landgraaf die zelfstandig blijft en kiest voor intensievere samenwerking met andere gemeenten?" en "Bent u voor of tegen een herindeling met meer gemeenten dan alleen Heerlen en Landgraaf?"

Brunssum
Met die laatste vraag refereert het referendum aan een grotere herindeling met meer gemeenten in de regio Parkstad. De provincie noemde Brunssum als mogelijke derde herindelingskandidaat.

Raadgevend

De vragen zijn donderdagavond vastgesteld door de Landgraafse gemeenteraad. Een meerderheid van de raad is tegen de gemeentelijke fusie. De uitslag van het referendum heeft geen enkele wettelijke status: "De uitslag van dat raadplegend referendum kan door de politiek en het bestuur worden gebruikt om hun mening te vormen over de toekomst van de gemeente", meldt de gemeente Landgraaf.

Oppositie Landgraaf wil opheldering over actiekosten

Den Haag

De definitieve beslissing over de herindeling ligt in Den Haag, nadat de provincie deze zomer groen licht gaf. Wanneer de minister van Binnenlandse Zaken en de Eerste en Tweede Kamer een beslissing nemen, is nog niet bekend.
Alleen Landgraaf houdt een referendum over deze herindeling. Inwoners van Heerlen wordt niet gevraagd of zij wel samen willen met de buurgemeente.