Personeel ziekenhuis gaat strijd aan voor hoger salaris

© Jean-Pierre Geusens
Personeel van het academisch ziekenhuis in Maastricht heeft dinsdagmiddag een ludiek protest gehouden. Er wordt onder meer ingezet op een hoger salaris.
Met spandoeken, reanimatiepoppen en ziekenhuisbedden werd in de centrale hal van het ziekenhuis aandacht gevraagd voor hun strijd om een betere cao. De actie werd bewust in de middagpauze gepland, zodat patiënten er geen last van hadden.

Stiptheidsacties

Vanaf 20 augustus moeten patiënten van het Maastrichtse ziekenhuis rekening gaan houden met stiptheidsacties van het personeel. Medewerkers van acht universitaire ziekenhuizen in Nederland eisen onder meer 3,5 procent salarisverhoging, verlichting van de werkdruk en een goede regeling voor oudere werknemers.
"Sommige van onze collega's werken 400 procent. Het gaat zo niet langer", zegt medewerker Guido Herben. "Er moet vooral personeel bij aan het bed."

Andere ziekenhuizen

Omdat er zo'n groot personeelstekort is in de zorg, proberen ziekenhuizen personeel te werven bij collega-ziekenhuizen in de omgeving. Lilian Moermans van vakbond FNV ziet medewerkers van het ziekenhuis in Maastricht verdwijnen naar andere ziekenhuizen.

Betere voorwaarden

"Het blijkt dat nu in de periferie de arbeidsvoorwaarden toch wel beter zijn en je ziet mensen echt naar ziekenhuizen in de omgeving uitwijken om daar te gaan werken", aldus Moermans. "Als hier de arbeidsvoorwaarden verbeteren, dan is er geen reden meer om te vertrekken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!