Gevangenen steeds vaker betrapt op drugs

© Foto ter illustratie: iStock
Gedetineerden in de drie Limburgse gevangenissen worden steeds vaker betrapt op drugsgebruik.
Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie van urinetesten in de gevangenis in Roermond, Sittard en Evertsoord.

Positief

Bij gevangenen in deze Limburgse gevangenissen is vorig jaar bijna 1.300 keer positief getest op cannabis, cocaïne, amfetamine of xtc. In 2014 en 2015 was dat iets meer dan 1.000 keer.

Cannabis

De gevangenen worden het vaakst via hun urine betrapt op cannabisgebruik. Dat gebeurt honderden keren per jaar. Daarnaast zijn ook tientallen keren sporen van cocaïne in de urine gevonden. Amfetamine of xtc kwam slechts een enkele keer voor.
Vooral in de penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord stuit justitie vaak op het gebruik van cocaïne. Dat cellencomplex staat in de landelijke top tien van gevangenissen als het gaat om dit soort drugsgebruik.

Aantallen

Uit de cijfers is niet op te maken hoeveel gedetineerden aan de verboden middelen zitten. Het aantal urinecontroles verschilt per gevangenis en per gedetineerde.
Niet in alle inrichtingen worden regelmatig controles uitgevoerd. Dit is afhankelijk van het beveiligingsniveau en het aantal gedetineerden die vast zitten in verband met drugsgerelateerde problemen.