Marokkanen-proces tegen Wilders begint in mei volgend jaar

© ANP
Het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen PVV-leider Geert Wilders uit Venlo zal waarschijnlijk op 17 mei 2018 beginnen.
Dat heeft de voorzitter van het gerechtshof dinsdag gezegd tijdens de eerste regiezitting.

Zitting

?Wilders is dinsdag zelf aanwezig bij de zitting, waarop beide partijen hun grieven en bezwaren kenbaar kunnen maken en hun onderzoekswensen kunnen indienen. Wilders wordt vervolgd omdat hij op 19 maart 2014 zijn aanhangers liet roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden. Wilders heeft vervolgens beloofd 'dit te gaan regelen'.

Onderzoek

Volgens Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops is het noodzakelijk dat er 'gedegen wetenschappelijk onderzoek' wordt gedaan naar belangrijke elementen in de volgens hem 'bijzondere zaak'. Het gaat dan onder meer om de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting, een fundament van de democratie en rechtsstaat.

Hogere straf

Het Openbaar Ministerie ging eerder in beroep tegen het vonnis van de rechtbank, omdat het een hogere straf wil. Maar ook vindt het OM dat Wilders ten onrechte was vrijgesproken van het aanzetten tot haat. Wilders werd alleen schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen. Hij kreeg geen straf opgelegd.