SP wil dat project voor Joodse oorlogsslachtoffers doorgaat

© Jean-Pierre Geusens
De SP in het Limburgs Parlement wil dat het project om struikelstenen te plaatsen voor 900 Joodse Limburgers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog toch doorgaat.
De coalitiepartij roept daarom het provinciebestuur op om 'serieus' met de vijf betrokken comité's, gemeenten en eventueel andere partijen te bekijken hoe het project kan worden gered.

Subsidie

De comité's hebben het project stopgezet omdat de provincie niet de gevraagde 450 duizend euro subsidie heeft verleend, maar slechts 10.000 euro. Maar daar wil de SP zich niet bij neerleggen.

Steentjes

De struikelstenen zijn kubusvormige steentjes met een messing bovenlaag. Ze worden meestal gemetseld in de stoep voor een huis waar Joden hebben gewoond. Hun naam wordt in het steentje gegraveerd. De SP noemt het project zeer belangrijk en zeer waardevol.
"Niet alleen als herinnering aan al de Joodse mensen die zijn omgekomen als gevolg van het Naziregime maar ook uit oogpunt van educatie", aldus statenlid Yolanda Claessens. Zij wil ook weten waarom de gevraagde subsidie is afgewezen.

Laatste centen

In de afgelopen jaren zijn er een aantal struikelstenen geplaatst. Met de laatste centen komen er nog 17 bij. Maar de SP wijst erop dat er in Noord- en Midden-Limburg nog nauwelijks struikelstenen zijn gelegd ofschoon bijvoorbeeld Gennep een grote Joodse gemeenschap had.

PvdA

Ook de PvdA in de gemeenteraad van Maastricht pleit in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur voor voortzetting van het project. Raadslid Antoine van Lune wil dat de gemeente gaat meebetalen aan de struikelstenen. Dat is tot nu toe niet gebeurd, in tegenstelling tot Heerlen en Kerkrade, aldus het Maastrichtse PvdA-raadslid.