Theaters in Limburg noteren veel meer bezoekers

De Maaspoort in Venlo. © ANP
Het aantal bezoeken aan theaters in Limburg is de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Dat zeggen drie directeuren van Limburgse theaters tegen L1.
In Venlo kwamen 60 procent meer bezoekers naar De Maaspoort, terwijl het aantal bezoeken aan het Parkstad Limburg Theater in Kerkrade verviervoudigde.

Opmerkelijk

Directeur Leon Thommassen van theater De Maaspoort denkt dat hij eind dit jaar 70.000 bezoekers heeft kunnen verwelkomen. In 2010 bezochten nog maar 54.000 mensen het Venlose theater. En dat is best opmerkelijk, concludeert de Thommassen: "Als je kijkt naar de landelijke CBS-cijfers over podiumontwikkelingen dan lopen we gigantisch uit de pas qua ontwikkeling."

Regiotheater

Ook het Munttheater in Weert kon zich het afgelopen decennium verheugen op meer bezoekers. Directeur Brigitte van Eck denkt dat haar theater vooral meer mensen uit de omgeving trekt. "Het Munttheater was eerst vooral een theater van de stad. Nu is het meer een regiotheater geworden."

Opleven

Bas Schoonderwoerd, directeur van de Parkstad Limburg Theaters in Heerlen en Kerkrade ziet een soortgelijke ontwikkeling. "In de jaren 90 zat Parkstad op een dieptepunt, ook het culturele leven. Toen heeft het bestuur gezien dat daar een begin moest worden gevonden om de stad te laten opleven."

In Kerkrade noteert Schoonderwoerd een verviervoudiging van het aantal bezoekers, daar komen nu 50.000 mensen. In totaal vinden in Parkstad tussen de 200.000 en 250.000 bezoekers de weg naar een van de theaters. Schoonderwoerd: "Dat is het begin van een route die nog lang niet af is."