Twijfels over lening aan Toverland voor uitbreiding

© iStock
Van de vijf coalitiepartijen is de SP de enige die sterk twijfelt aan een provinciale lening van 2 miljoen voor de uitbreiding van pretpark Toverland in Sevenum.
Fractievoorzitter Bram Schaminée zegt het geen goede ontwikkeling te vinden dat de provincie voor bank speelt. "Tegelijk kijken we ook naar de meerwaarde van extra banen. Maar we zeggen zeker niet zonder meer ja", aldus Schaminée.

Positiever
De uitbreiding van Toverland zou naar schatting 60 voltijds-banen opleveren. De overige vier coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en PvdA zijn veel positiever over de voorgestelde lening. PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers juicht het toe dat de provincie investeert in bedrijven die voor werk zorgen.

Toerisme
Zijn collega Leon Vaessen van D66 wijst ook op het belang voor het toerisme van een nog aantrekkelijker Toverland. CDA-statenlid Jeu Titulaer stelt dat zijn partij altijd voorstander is van dergelijke investeringen met provinciaal geld.

Criteria
John Heuvelings van de VVD ziet ook geen principiële belemmering. Wel stelt hij dat aan de criteria voor een dergelijke lening moet worden voldaan. Ook wil hij weten hoe deze lening zich verhoudt tot een lening van twee miljoen van twee jaar geleden.

Bedenkingen
Oppositiepartijen PVV en GroenLinks hebben wel grote bedenkingen, al zeggen ook zij niet categorisch nee. GroenLinks-statenlid Andy Rossel vraagt zich af waarom de provinciale overheid zich met Toverland moet bemoeien. Het kapitaal van de provincie lijkt steeds meer bedoeld voor de markt, in plaats van voor beleidsdoelen, zo vindt hij.

Entreeprijzen
?PVV-fractievoorzitter Robert Housmans zegt dat zijn partij altijd heel terughoudend is als een bank een plan niet zelf volledig wil financieren. Hij is ook bezorgd dat het nieuwe uitbreidingsplan tot hogere entreeprijzen leiden. "Terwijl Toverland nu nog heel betaalbaar is", aldus Housmans.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!