Limburgse bedrijven snakken naar maakindustrie in de buurt

© iStock
Limburgse bedrijven gebruiken steeds vaker producten die in de eigen omgeving zijn gemaakt. De tijd dat de maakindustrie spullen uit lage lonenlanden in Oost-Europa haalde lijkt daarmee voorbij.
Dat zeggen MKB Limburg en investeringsbank LIOF zondag in het L1-programma De Stemming.

Kwaliteitseisen

De omslag heeft vooral te maken met de kwaliteitseisen. "Het is niet altijd zo dat producten die van ver komen beter zijn of dat het kostenefficiënter is", zegt Charles Mevis van LIOF. Hij merkt dat producten die van ver weg komen niet altijd voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen.

Loonkosten

Bedrijven hadden in het verleden interesse in grote hoeveelheden onderdelen vanuit China. Ook die tijd lijkt voorbij. "Klanten gaan voor enkelproducten", merkt Mevis. "Het gaat er dus om dat er goede kwaliteit wordt geleverd." Omdat de loonkosten hier wel hoger zijn moeten bedrijven in de maakindustrie vooral investeren in het efficiënter maken van de productie, bijvoorbeeld door zaken te automatiseren.
De maakindustrie lijkt door deze ontwikkeling een mooie toekomst tegemoet te gaan. Toch is er een groot probleem: bedrijven vinden nauwelijks geschoold technisch personeel.

Basisschool

MKB Limburg-voorzitter Monique Princen nodigt daarom zelfs al basisscholen uit om in haar bedrijf te komen kijken. "Ouders komen dan mee en die drukken een groot stempel op de keuzes die kinderen gaan maken." Mevis vult aan: "Studenten kennen alleen grote bedrijven, maar er zijn veel MKB-bedrijven waar je tot op academisch niveau mooi werk kan hebben."
Luister hier het gesprek in De Stemming terug.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.