'Tijdstip discussie over Indië-herdenking is ongepast'

Indië-herdenking in Roermond. © L1, Julian Buijzen
De timing van de discussie over de Indië-herdenking is ongepast, vindt Jo Kneepkens, voorzitter van de Stichting Nationaal Indiëmonument 1945-1962 in Roermond.
"Waarom wordt de discussie over de Indië-herdenking nu gevoerd? Waarom drie dagen voor de herdenking?", vraagt Kneepkens zich hardop af in gesprek met L1 Radio.

Oorlogsmisdaden
Kneepkens reageert op de kritiek van het Comité Stichting Nederlandse Ereschulden en een aantal andere organisaties. Volgens de organisaties wordt het steeds duidelijker dat Nederlandse militairen zich destijds schuldig hebben gemaakt aan ernstige oorlogsmisdaden. Ze roepen staatssecretaris Martin van Rijn en burgemeester Rianne Donders van Roermond op zaterdag niet naar de Indië-herdenking te gaan.

Burgemeester
"De burgemeester is altijd prominent aanwezig geweest en ik zou niet weten waarom ze nu niet zou komen", zegt Kneepkens. "We moeten de mensen die destijds door de Nederlandse regering zijn uitgezonden op een waardige manier blijven herdenken. Ze zijn gegaan in naam van de staat." Donders heeft nog niet gereageerd op de open brief van het Comité Stichting Nederlandse Ereschulden.

NIOD
Vorig jaar heeft de regering opdracht gegeven voor een groot onderzoek naar de gedragingen van de Nederlandse militairen in het voormalige Oost-Indië. Aanleiding was de publicatie van het boek 'De brandende kampongs van Generaal Spoor', van historicus Rémy Limpach. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) voert het onderzoek uit.

Afwachten
Kneepkens vindt dat het resultaat van dat onderzoek afgewacht moet worden. "Het is te vroeg om te oordelen. In Nederland ben je pas schuldig als je veroordeeld bent. Tot nu zijn er geen gerechtelijke stappen ondernomen. Er zijn dus nog geen schuldigen. We moeten afwachten tot het onderzoek van het NIOD op tafel ligt. Wij blijven voor onze Indië-veteranen staan."