Misbruikslachtoffer dient klacht in tegen bisdom Roermond

© Istock
Een 69-jarig slachtoffer van seksueel misbruik in Huize St Joseph in Cadier en Keer dient een klacht in tegen het Bisdom Roermond en de instelling St Joseph.
Hij wil ook dat vier klachten die hij eerder indiende tegen zeven broeders uit de instelling opnieuw worden bekeken.

Deetman
Het slachtoffer diende eerder zijn klachten in bij de commissie-Deetman die onderzoek deed naar misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Drie van zijn klachten zijn gegrond verklaard. Bewezen is dat er sprake was van geweld en misbruik. Bij vier klachten was er onvoldoende bewijs, vond de commissie-Deetman.

Bewijs

Daar legt de klager, die toen in Maastricht woonde, zich niet bij neer. Hij procedeert nu verder. Het bewijs is er inmiddels wel, zegt tenminste zijn advocaat Rob Bedaux. Ook zijn er volgens de advocaat aanwijzingen dat het Bisdom en de Overste van Huize Sint Joseph op de hoogte waren van de misstanden. Hij klaagt nu dan ook het bisdom Roermond aan.

Overplaatsing

De raadsman van het slachtoffer zegt dat het bisdom op de hoogte was, maar niet voldoende heeft ingegrepen: "Ze hebben aangedrongen op overplaatsing van deze broeders maar uiteindelijk kwamen ze weer terug. En een is volgens mij zelfs pastoor geworden."
De commissie-Deetman ontving in totaal ruim 2000 meldingen over misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!