Gratis bierglas dankzij 60 jaar oude spaarkaart

© L1/Marcel Penders
Elslonaar Dion Groenestijn vond op zolder een bijna 60 jaar oude spaarkaart van de inmiddels verdwenen Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB). Hij leverde de kaart in bij opvolger Oranjeboom en kreeg een sportieve reactie.
Een volle zegeltjeskaart gaf destijds recht op een origineel bierglas.

Verdwenen

ZHB bestaat echter al lang niet meer. In 1960 fuseerde het bedrijf met Oranjeboom en werd er onder andere Skol in de fabriek gebrouwen. In 1974 sloot de fabriek definitief. Ook de opvolger, de Verenigde Bierbrouwerijen Breda/Rotterdam NV, bestaat niet meer en ging eveneens op in het huidige Oranjeboom.

Op de bus

Groenestijn besloot de spaarkaart na de vondst op zijn zolder alsnog in te sturen naar Oranjeboom. "Het heeft even geduurd voordat we de kaart vol hadden, maar nu dit eindelijk gelukt is, zien we met smart uit naar dit mooie bierglas", schreef hij in de begeleidende brief.
Groenestijn besloot zijn brief aan de brouwerij met: "Uiteraard zijn wij reeds aangevangen met het nieuwe volsparen van een volgende spaarkaart, dus deze kunt u in de toekomst tegemoet zien..."

Gratis glas

Oranjeboom reageerde sportief op de brief van de Elsloonaar. "Zoals u al aangaf bestaan de ZHB-fabrieken niet meer. De spaaractie en de glazen van ZHB zijn door de jaren heen niet doorgegeven. Toch willen we u niet met lege handen laten staan. Bijgaand zenden we u een doosje Oranjeboom-bierglazen."
Groenestijn kan de reactie wel waarderen.