Commotie door komst van nieuwe winkels in Valkenburg

© iStock
In Valkenburg is reuring door de komst van nieuwe winkels. Goed voor Valken­burg, maar concurrentie voor bestaande zaken. Sommige vrezen zelfs voor hun voortbestaan.
Met de komst van Holland & Barret (voorheen De Tuinen) zit winkelcentrum Aan de Kei nagenoeg vol. Mooi, zegt voorzitter John Roks van ondernemersvereniging VOC: "Leegstand is nooit goed." Maar aan de overkant van de straat gaat de vlag halfstok.

Bedreiging

Bestaande winkels aan de Dr. Erensstraat voelen zich in hun voortbestaan bedreigd door de komst van die concurrenten. "Holland & Barret verkoopt dezelfde producten als wij", zegt Boy Naaijkens, eigenaar van natuurshop Madelief. "En omdat ze onderdeel zijn van een groot concern waarschijnlijk tegen veel lagere prijzen."

Lees ook: Nieuwe winkel in Valkenburg: centrum nagenoeg vol.

Dat is het risico van het vak, reageert de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Niet eerlijk

Toch is het ergens oneerlijk, vindt Naaijkens. Bij de bouw van winkelcentrum Aan de Kei is toe­­gezegd dat daar alleen aanvullende winkels zouden komen, zegt hij. Dit is volgens hem alleen maar meer van hetzelfde, met straks wellicht fatale gevolgen voor zijn eigen, moeizaam opgebouwde zaak.

Toezegging

De gemeente heeft geen weet van dergelijke afspraken, zegt woordvoerder Jos Bauer. Ook Roks, lid van de brancheadviescommissie, bestrijdt dat op dit punt ooit harde toezeggingen zijn gedaan. Zou ook niet gekund hebben, benadrukt hij.
De brancheadviescommissie heeft wel gekeken naar de ideale invulling van winkels en horeca­­panden in Valkenburg, bevestigt Roks. "Maar die aanbevelingen hebben geen enkele juridische basis."

Kwaliteit

Dat de komst van nieuwe zaken voor bestaande winkels ver­­velend kan zijn, is volgens hem inherent aan het vrije onder­­nemerschap. Roks kan Naaijkens maar één ding aanraden: "Blijf kwaliteit bieden. Dan blijven de klanten komen."
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!