Maastricht in de lift met de cijfers voor toerisme

De Helpoort in Maastricht. © iStock
Maastricht zit in de lift met de cijfers voor toerisme. Het onderzoeksbureau ZKA Consultants meldt dat in opdracht van de gemeente.
Het verblijfstoerisme is in 2016 met 8 procent toegenomen. In de periode vanaf 2010 groeide het aantal overnachtingen met 15 procent.

Banen
Dat is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid. Het aantal banen in de toerismebranche in Maastricht vorig jaar weer met 210. Met name het winkelaanbod van de Limburgse hoofdstad staat goed bekend. De bezoeker geeft gemiddeld 49 euro uit.

Verbetering
Toch is er ook een puntje voor verbetering: het aantal overnachtingen ligt iets onder het landelijk gemiddelde. De gemiddelde bezoeker blijft 1,6 overnachtingen. Het landelijk gemiddelde ligt op 1,7 nachten.

1,1 miljoen overnachtingen

?De toename komt door de overnachtingen. Vorig jaar noteerden hotels, bed & breakfast-logementen en accommodaties voor korte vakanties samen 1,1 miljoen overnachtingen. De eerste kwartalen van 2017 vertonen opnieuw een lichte stijging. Hierbij groeien de niet-hotels relatief sterker (kleinschalige logies en het nieuwe bungalowpark). "Absoluut mooie cijfers," aldus Antoine Scheerens, voorzitter van de Samenwerkende Hotels Maastricht.

Volle toeren

Wethouder voor economie John Aarts is tevreden met de cijfers: “De economie draait op volle toeren. Mede door het verblijfstoerisme. De aantrekkingskracht van onze stad blijft dankzij haar eigen, bijzondere karakter onverminderd groot. De cijfers laten ook zien dat het gezamenlijke ingezette beleid en de voortdurende investeringen in zaken als het MECC, culturele evenementen en de kwaliteit van de openbare ruimte hun vruchten afwerpen.”