Lenaers pleit voor kleinere Europese Commissie

CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers wil een kleinere Europese Commissie. Hij wil het huidige aantal van 28 commissarissen terug brengen naar 18.
Lenaers heeft schriftelijke vragen aan de Europese staats- en regeringsleiders gesteld waarin hij aandringt op die kleinere Europese Commissie.

Kerntaken

De Commissie bestaat nu uit 28 Eurocommissarissen, dat betekent dat ieder land één Eurocommissaris mag leveren. "28 is echt te veel van het goede. Als we portefeuilles voor ze moeten verzinnen, dan weet je dat het tijd is voor verandering. De Europese Unie moet zich kunnen richten op haar kerntaken, daar hoort een efficiënt bestuur bij", zei hij in AvondGasten.

Lidstaten

Lenaers wil dat de nieuwe Europese Commissie die in 2019 aantreedt uit 18 Commissarissen gaat bestaan, tien Commissarissen minder dan de huidige Commissie. Het Verenigd Koninkrijk is dan al opgestapt, dat betekent dat 9 lidstaten het vijf jaar zonder Eurocommissaris moeten doen. De vragen moeten binnen drie weken worden beantwoord door de Europese Raad.