NS overtrad wet bij aanbesteding openbaar vervoer Limburg

© iStock
De Nederlandse Spoorwegen hebben bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg de spoorwegwet overtreden.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft dat maandag bekendgemaakt, na een klacht van concurrent Veolia.

Van invloed

Veolia klaagde dat de NS servicebalies niet wil delen en te hoge prijzen vraagt voor bijvoorbeeld het gebruik van kaartautomaten, chippalen en pauzelokalen. Die feiten zijn volgens Veolia van invloed geweest op de aanbesteding.
NS-dochter Abellio won die aanbesteding en mag vanaf 2016 het openbaar vervoer in Limburg verzorgen.

Niet eens

De NS is het niet eens met de uitleg van de ACM. De genoemde punten zijn volgens het bedrijf niet van invloed geweest op de aanbesteding in Limburg.
"Vervoerders zijn niet in al deze gevallen afhankelijk van de NS. Er zijn op de markt diverse goedkopere alternatieven beschikbaar zoals ruimtes in de buurt van het station of andere aanbieders van chipkaartvoorzieningen."

Machtsmisbruik

De NS meldde maandagochtend dat het bedrijf zich niet schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en geen boete krijgt. Maar de ACM liet in een reactie daarop weten dat het onderzoek naar machtsmisbruik nog niet is afgerond. En er is nog geen beslissing genomen over het opleggen van een eventuele boete.
De ACM wil het definitieve besluit zo snel mogelijk bekendmaken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!