Oud-senator Gérard Mertens overleden

Gérard Mertens. © LLTB
Gérard Mertens, oud-senator en oud-voorman van LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond), is maandag op 100-jarige leeftijd overleden.
De uit Blerick afkomstige boerenleider overleed na een kort ziektebed in het bijzijn van familie.
Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke Nederlandse politici en boerenleiders van de vorige eeuw. Mertens werd ook wel de ongekroonde koning van de boeren genoemd.

Erevoorzitter

Na zijn begin als voorman van de LLTB kwam hij als senator terecht in de Eerste Kamer. Hij zat in de Eerste Kamer voor de Katholieke Volkspartij (KVP) dat later het CDA werd. Later werd hij benoemd tot erevoorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

'Sjra'

Mertens of 'Sjra', zoals hij ook wel genoemd werd, zette al op jonge leeftijd zijn talent voor besturen in. Zo was hij vanaf zijn twintigste al voorzitter van de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand in Limburg. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij voorzitter van de Limbursge Land-en Tuinbouwbond.
Na zijn pensioen zat hij niet stil. Zo zette hij zich in voor verschillende culturele instellingen en voor de ziekenzorg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!