Duizenden balkons van Limburgse flats onveilig

© Graatje Weber (L1)
De balkons van zo'n drieduizend flats in Limburg zijn onveilig verklaard. Om ongelukken te voorkomen moeten ze verstevigd, vervangen of gesloopt worden.
Woningcorporaties zijn volgens De Limburger al druk bezig met het herstel van de afgekeurde balkons en galerijen. Dat heeft de corporaties al zo'n 7,5 miljoen euro gekost.

Gevaarlijk

Nadat in 2011 enkele galerijvloeren van een oude flat in Leeuwarden in elkaar stortten, werden eigenaren van wooncomplexen en appartementen verplicht hun balkons en galerijen te laten controleren.
Uit onderzoek van De Limburger blijkt dat van de bijna tweehonderd onderzochte woonflats van woningcorporaties in Limburg er ruim dertig niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. De hersteloperatie gaat woningcorporaties nog minimaal zo'n 2,5 miljoen euro kosten.

Noodoplossing

De afgelopen maanden kwamen er al problemen aan het licht. Eind vorig jaar bleek dat zes balkons in Urmond verzakt waren door fouten bij de bouw. De balkons van het appartementencomplex werden toen halsoverkop gestut. In maart van dit jaar kwamen er bij verschillende flatgebouwen in Venlo mankementen in de betonconstructie aan het licht. Enkele honderden balkons werden toen uit veiligheidsoverwegingen afgesloten.