'Stap naar rechter Landgraaf is weggegooid gemeenschapsgeld'

© Google Streetview
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans noemt de gang van Landgraaf naar de rechter om een herindeling met Heerlen tegen te houden, weggegooid gemeenschapsgeld.
Volgens de gedeputeerde zijn eerdere uitspraken in vergelijkbare zaken glashelder.

Niet aan de rechter

"Die houden in dat het niet aan de rechter is om een oordeel te vellen zolang een herindelingsprocedure loopt, maar dat dat een zaak is van de wetgever en de politiek. Eerst van het Limburgs Parlement, daarna van de minister van Binnenlandse Zaken en uiteindelijk van de Tweede en Eerste Kamer", aldus Koopmans.

Ultimatum

Landgraaf wil alleen afzien van een gang naar de rechter als het provinciebestuur uiterlijk dinsdag het herindelingsvoorstel Heerlen-Landgraaf terug neemt. Maar dat zit er niet in. Gedeputeerde Koopmans vindt dat 'geen goed idee'.

Landsadvocaat

"Als de zaak voor de rechter komt, zullen we netjes alle vragen beantwoorden", zo zegt Koopmans verder. Daartoe schakelt het provinciebestuur de landsadvocaat in.

'Onrechtmatig'

Landgraaf noemt de voorgestelde fusie onrechtmatig omdat ze van bovenaf wordt opgelegd. Een meerderheid van de Landgraafse politiek is tegen. Verder zou er ook geen draagvlak voor zijn en is de bestuurskracht van Landgraaf sterk genoeg om zelfstandig te blijven, aldus die meerderheid.