Beperkingen op reclame in Gulpen-Wittem

© iStock
Reclame voor evenementen en carnavalsverenigingen mag in Gulpen-Wittem alleen nog maar tijdelijk geplaatst worden in de buurt van bebouwdekomborden.
Dat is de belangrijkste wijziging in het nieuwe reclamebeleid van Gulpen-Wittem.

Wildgroei

De gemeente ziet dat er steeds meer tijdelijke evenementen binnen haar grenzen worden georganiseerd. Hoewel Gulpen-Wittem zich graag profileert als 'dynamisch en levendig', brengt al die bedrijvigheid een wildgroei aan reclame-objecten met zich mee, met name in de zomermaanden.

Bebouwde kom

Om die wildgroei te beperken is bepaald dat dit soort reclameborden alleen nog maar geplaatst mogen worden binnen een straal van 15 meter van de borden die het begin en einde van de bebouwde kom aangeven. De reclameborden mogen enkel langs de kant van de weg op gemeentegrond staan.
Borden bij lantaarnpalen en verkeersborden zijn in de hele gemeente verboden.

Drie uitingen

Per bebouwdekombord mogen er maar maximaal drie uitingen worden geplaatst en ze mogen alleen maar één activiteit promoten die binnen de eigen gemeentegrenzen wordt gehouden. De reclame mag pas vier weken voor het evenement worden aangebracht en moet de dag erna worden verwijderd.

Wegbewijzering

Tijdelijke wegbewijzering rond evenementen, bijvoorbeeld naar parkeerplaatsen, mag niet groter zijn dan noodzakelijk en mag pas de dag voor het evenement worden geplaatst. De dag erna moet ook die bebording weer verdwenen zijn.

Carnavalsverenigingen

De nieuwe regels gelden ook voor de carnavalsverenigingen, die traditioneel veel reclame maken voor zichzelf en de activiteiten die ze organiseren. Rond carnaval geldt het totale maximum van drie borden per bebouwdekombord niet, maar is bepaald dat iedere vereniging maximaal twee borden per kern mag plaatsen. Op het perceel van de woning van de prins of prinses en op de verenigingslocatie mag maximaal één bord geplaatst worden.
In verkiezingstijd mag iedereen op zijn eigen terrein één reclame uiting plaatsen of achter het raam plakken op maximaal A3-formaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!