Ophef over subsidie voor stoel van Limburgs koeienleer

© iStock
Een honderd procent Limburgse designstoel. Daar gaat de Venlose designmeubelfabrikant Leolux de schouders onder zetten. Maar niet zonder slag of stoot.
Om dat voor elkaar te krijgen, worden verschillende Limburgse bedrijven samengebracht. Zij moeten gezamenlijk alle onderdelen van de stoel gaan leveren.

Limousinkoe

Met name het leer op de stoel heeft daarbij alle aandacht. Dat leer moet komen van de Limburgse Limousinkoe. Het dier is nu vooral goed voor vlees. Het 'Limburg-meubel' moet nog ontwikkeld worden. Verwacht wordt dat het in de tweede helft van 2018 wordt gepresenteerd.

Mede mogelijk gemaakt door....

De Provincie Limburg heeft Leolux een bedrag van 165.000 euro geschonken om de stoel te produceren. In de Volkskrant wordt kritiek geuit op deze subsidie. Het bedrijf mag met met de verkoop van de stoelen gewoon winst maken, de enige tegenprestatie is dat naast de lokale leveranciers, bij verkoop duidelijk moet zijn dat de stoel mede mogelijk is gemaakt door de provincie.
Leolux geeft als reactie op de kritiek dat een duurzaam netwerk wordt opgezet van lokale boeren, leerlooiers en ontwerpers, waar in de toekomst ook de vruchten van geplukt kunnen worden.