Paul Depla: 'Breda is unieke kans'

© Bas Quaedvlieg (MGL)
Paul Depla verlaat Heerlen niet omdat hij het burgemeesterschap in de stad beu is, maar omdat hij het ambt van burgervader in Breda als een 'unieke kans' ziet.
Dat laat de burgemeester van Heerlen in een eerste reactie weten.

Unieke kans

Volgens Depla was hij nog lang niet klaar met Heerlen. "Ik werk met heel veel plezier en voldoening in Heerlen. Maar soms komt er in de politiek iets voorbij waarvan je denkt, dit past als een prima jas. Ik vertrek dan ook niet omdat ik Heerlen zat ben, maar omdat Breda mij een unieke kans biedt.
Voor Depla is het ook de terugkeer naar zijn geboortegrond. "Ik ben natuurlijk een geboren en getogen Brabander."

Onorthodox

Depla meent bovendien dat hij prima in Breda past. "Ze zochten een burgemeester die op het gebied van openbare orde en gezag op een onorthodoxe manier aan de slag wilde gaan. Dat heb ik in Heerlen ook gedaan."

Goede waarnemer

Vermoedelijk vertrekt Depla al op 1 maart naar Breda. Al houdt hij zelf nog een slag om de arm. "We moeten nog even kijken hoe dat precies gaat lopen. Heerlen moet ook de tijd en ruimte krijgen om een goede waarnemer aan te stellen. Ik heb Heerlen in het hart gesloten. Dat zal ook altijd zo blijven, dus ik wil de stad ook op een goede manier achterlaten."

Nieuwe koers?

Of het vertrek van Depla invloed heeft op de uitgezette koers, durft Depla niet te zeggen. "Het is nu aan de gemeenteraad zelf om een profiel op te stellen en aan te geven wat ze belangrijk vinden. Maar ik weet zeker dat een mooie stad als Heerlen een hele sterke nieuwe burgemeester zal krijgen."

Teleurgesteld

Oud SP wethouder Riet de Wit uit Heerlen is teleurgesteld in Paul Depla omdat hij vertrekt voordat zijn eerste termijn als burgemeester van Heerlen verstreken is. Als oud wethouder denkt De Wit positief terug aan Depla omdat hij interesse toonde in de sociale problemen van de stad. En dat is uitzonderlijk voor een burgemeester meent De Wit. Ze denkt dat het 'goed zou zijn' als Depla wordt opgevolgd door een SP burgemeester aangezien de partij de grootste fractie in de raad vormt.