VVV Zuid-Limburg-baas bezorgd: 'We groeien ons kapot'

© iStock
Limburg zou een Europees, zelfs wereldwijd voorbeeld moeten worden op het gebied van duurzaam ondernemerschap, energie en sociaal beleid.
Die aanbeveling deed Anya Niewierra, directeur van de VVV Zuid-Limburg, zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

Tijd is rijp

Volgens Niewierra is de tijd nu rijp om die ambitie waar te maken. "Het gaat ons economisch voor de wind. Dan heb je de luxe om zoiets op te starten. Maar die discussie voeren we niet met elkaar. Spijtig, want als je met Google Maps boven Limburg gaat hangen zie je dat wij op het kruispunt van de grote dynamieken in Europa liggen."

Aantastig Limburgs landschap

De VVV-directeur is verontrust over de aantasting van het Limburgse landschap. "Ik maak me daar grote zorgen over. Het landschap is de productiehal van 20.000 banen. Zestig procent van de toeristen komt vanwege onze natuur. Als we die verkloemelen raken we die mensen kwijt."

Groei, groei, groei

Volgens haar wordt er teveel gekeken naar economische belangen. "We praten alleen maar over groei, groei, groei, denken te vaak in aantallen. Zoals het nu gaat groeien we ons kapot. We moeten als samenleving een keer durven zeggen: genoeg is genoeg", aldus Anya Niewierra.