Poederkool moet meer medicijnresten uit water halen

Foto ter illustratie. © iStock
Bij de rioolwaterzuivering in Simpelveld gaat volgend jaar een proef van start om meer medicijnresten uit het water te halen.
Medicijnresten zijn schadelijk voor het milieu.

Poederkool

Nu wordt er in Simpelveld zo'n 60 procent van die resten uit het water gehaald. Door het water op een nieuwe manier te gaan zuiveren, met poederkool, hoopt het Waterschap Limburg dat er 80 procent van de medicijnresten uit wordt gehaald. Poederkool is gemalen steenkool dat aan het water wordt toegevoegd; de medicijnresten binden zich aan de poederdeeltjes en kunnen er zo later makkelijker uitgefilterd worden.

Vergrijzing

Er komen meer medicijnresten in het water terecht omdat mensen ouder worden en meer medicamenten slikken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bestuurder Josette Van Wersch van het waterschap vindt het overigens niet alleen een taak van het waterschap om ervoor te zorgen dat er minder van dat afval in het water komt. "Het is ook een taak van producenten, apothekers, artsen en gebruikers. Zij hebben de verantwoordelijkheid om te proberen minder medicijnen voor te schrijven, te slikken of op zoek te gaan medicijnen die biologisch afbreekbaar zijn", aldus Van Wersch.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!