Karin Straus: 'Duits op scholen afschaffen is doodzonde'

VVD-politica Karin Straus zou het 'superzonde' vinden als Duits op middelbare scholen afgeschaft wordt vanwege lerarentekort.
Dat zegt de Roermondse pleitbezorger voor meer Duits op school in de L1 Ochtendshow. Middelbare scholen voorspellen dat ze een streep door het vak moeten halen, omdat er te weinig leraren zijn die bijvoorbeeld Duits geven.

Grensprovincie
Op het vmbo volgt landelijk maar 3 procent van de leerlingen Duits, weet Straus. In Limburg zijn dat er meer, omdat het een grensprovincie is. "Leerlingen moeten ook stage gaan lopen en de stagebedrijven vragen of ze een woordje Duits spreken. In de regio Maastricht trouwens ook een woordje Frans." Uiteindelijk is het aan het schoolbestuur zelf om het vak te schrappen. "We proberen Limburgse schoolbesturen duidelijk te maken dat het zonde zou zijn om Duits te schrappen", zegt het voormalig Tweede Kamerlid.

Valuascollege wil weer in het Duits les gaan geven?Derrick
Duits zit, net zoals Frans, al langer in het verdomhoekje. "Het vak zou in de maatschappelijke discussie een rol moeten spelen, maar dat zijn we helemaal kwijtgeraakt", zegt de 47-jarige politica. "Dat er minder Duits op school wordt gegeven heeft ermee te maken dat de taal steeds minder deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Vroeger kwam het onze huiskamer binnen, via Derrick en Der Alte."