Ophokplicht voor pluimvee vanwege vogelgriep

Er komt een landelijke ophokplicht voor pluimvee vanwege de uitbraak van de vogelgriep.
Het ministerie van Landbouw heeft deze maatregel genomen na de uitbraak van de ziekte bij een eendenbedrijf bij Biddinghuizen in Flevoland.

Extreem besmettelijk
Het zou gaan om de extreem besmettelijke variant van de vogelgriep, zo meldt het ministerie van Landbouw. De ongeveer 16.000 dieren bij het bedrijf worden vrijdag nog geruimd.

Vleesproductie
De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken.

Hobbyvogels

Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Verder is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.
Vorig jaar november is voor het laatst de ophokplicht ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel. Het bleef ruim vijf maanden van kracht.

Zeeland
Vorige maand werd voor het laatst vogelgriep geconstateerd. Toen was een kippenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland getroffen was door de milde variant van de vogelgriep. De 42.000 legkippen werden afgemaakt.