'Armlastig Sittard-Geleen hoeft niet uit te breiden'

© Erwin Minkenberg
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans vindt de grote financiële problemen van Sittard-Geleen geen argument voor een grenscorrectie of herindeling.
In een Statencommissie wees hij die mogelijkheid resoluut af, na een interventie van Henk van der Linden van 50Plus.

Jaarlijks tekort

Sittard-Geleen kampt vanaf 2019 tot 2022 met een jaarlijks tekort van 4 miljoen euro. De gemeente denkt door een uitbreiding boven de 100.000 inwoners uit te komen. En dan meer geld van het Rijk te krijgen. Maar gedeputeerde Koopmans vindt dat de gemeente haar eigen situatie gewoon op orde moet brengen.

Begroting

Ook SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen, die gaat over het financieel toezicht op gemeenten, stelt dat Sittard-Geleen allereerst zelf aan zet is. Voor 10 november moet de gemeente haar meerjarenbegroting hebben ingediend bij de provincie. Die beslist dan hoe streng het toezicht wordt dat zij gaat houden. Het provinciebestuur gaat wel kijken naar een lijstje dat Sittard-Geleen heeft ingediend met kosten waarvan ze vindt dat de provincie een bijdrage aan zou kunnen leveren.

Aandelen

De gemeente denkt er ook aan om zijn aandelen in netwerkbedrijf Enexis te verkopen aan de provincie. Om zo extra geld in het laatje te krijgen. Maar de provincie is daar alleen toe bereid als het ook extra inkomsten oplevert. "Voor wie zich thuis rijk zit te rekenen, geef ik deze winstwaarschuwing publiekelijk af", zo zei Koopmans.