Floriade 5 jaar later: gouden bergen of loze beloftes?

© archief L1
Precies vijf jaar na de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade heeft zich een handvol bedrijven gevestigd op het terrein.
Op 5 april 2012, woensdag precies vijf jaar geleden, werd de Floriade officieel geopend met een spectaculaire openingsshow met Chantal Janzen en Rowwen Héze. Op het evenement kwamen ruim 2 miljoen bezoekers af maar uiteindelijk eindigde de tuinbouwtentoonstelling met een miljoenentekort dat opgehoest moest worden door de Noord-Limburgse gemeenten.
Bloeiend bedrijvenpark?
Na afloop van de Floriade zeiden verschillende bestuurders dat het terrein zich binnen enkele jaren zou ontwikkelen tot een bloeiend bedrijvenpark, maar het terrein is nog lang niet vol. Inmiddels ontwikkelt de provincie er de Greenport Campus waar bedrijven zich kunnen vestigen die gespecialiseerd zijn in voeding en gezondheid. Een onderzoekslaboratorium en een bedrijf dat voedingssupplementen maakt, zijn inmiddels op het terrein neergestreken.

Crisis
Mark Verheijen was vanaf het eerste uur betrokken bij de Floriade: als raadslid en wethouder in Venlo maar later ook als gedeputeerde. Ondanks het miljoenentekort heeft de Floriade de regio Noord-Limburg veel gebracht, vindt Verheijen. Met name de economische crisis is volgens hem de oorzaak van de tegenvallende ontwikkelingen op het terrein. "Het waren moeilijke jaren maar door de Floriade is er nog dynamiek ontstaan".

Almere

Over vijf jaar wordt de tuinbouwtentoonstelling in Almere gehouden. Daar zijn inmiddels ook verschillende problemen. Zo heeft de organisatie vertraging opgelopen.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.