Geen kort rokje, diep decolleté of boerka op LVO-scholen

© iStock
Onderwijsstichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) heeft een kledingvoorschrift onder de leerlingen verspreid. De kleding van de leerlingen mag niet aanstootgevend zijn.
Meisjes mogen geen te kort rokje aantrekken of een topje dragen met een te diep decolleté.

Obsceen

Daarnaast moet de kleding passen bij de lichaamsbouw; niet te groot en niet te klein. Ook moet de kleding schoon en netjes zijn en mag een shirt geen obscene afbeeldingen bevatten. Boerka's zijn niet toegestaan. "De ogen en het gezicht dienen in het schoolgebouw voor iedereen zichtbaar te zijn," zo staat in het voorschrift.

Gedragsregels

Naast de dresscode zijn er ook gedragsregels te lezen. Daarin staat onder meer dat leerlingen respect voor elkaar moeten hebben, dat pesten onacceptabel is en dat aangifte wordt gedaan bij ernstige zaken. De gedragscode en kledingvoorschriften zijn ontwikkeld door de directies van LVO Weert. De medezeggenschapsraden hebben ermee ingestemd.

Docenten

Voorschriften voor leerlingen zijn niet ongebruikelijk op (middelbare) scholen. Bijzonder is dat deze LVO-richtlijn tot stand is gekomen nadat de directie regels voor docenten wilde opstellen. Daarna is besloten om de regels breder te trekken om ook leerlingen aan te spreken op hun gedrag.