Palmen wil 'met een schoon hemd in de samenleving' staan

© L1
De advocaat van de omstreden wethouder Jo Palmen uit Brunssum wil dat er een onafhankelijke onderzoekscommissie komt die het integriteitsrapport gaat bekijken. Palmen wil namelijk weer 'met een schoon hemd in de samenleving staan'.
"En dat kan alleen als duidelijk is of het integriteitsonderzoek goed is uitgevoerd", zo laat advocaat Twan Tak weten.
De commissie moet volgens Tak bekijken of het onderzoeksbureau alle regels in acht heeft genomen en of er deugdelijk en vooral onafhankelijk is gewerkt. Tak stelt de 'koninklijke weg' te willen bewandelen.

Bepalen

De raadsman legt het plan voor een onafhankelijke onderzoekscommissie nu voor aan de gemeenteraad van Brunssum. De raad is het enige orgaan dat kan besluiten tot zo'n onderzoekscommissie en mag ook bepalen wie er zitting in nemen.

Omstreden wethouder Palmen wil nieuw integriteitsonderzoek

Tumultueuze vergadering

Tak noemt het vreemd dat, behalve burgemeester Luc Winants, niemand het integriteitsrapport heeft. De raadsleden en wethouder Palmen kregen vorige week de gelegenheid dat rapport in te zien tijdens en tumultueuze vergadering. Maar er mocht tijdens de openbare raadsvergadering niet uit geciteerd worden. Palmen zelf heeft al laten weten dat hij er geen moeite mee heeft als het integriteitsrapport openbaar wordt, maar daar is Tak het niet mee eens.

Toets

De medewerkers van het bureau Governance & Integrity hebben uitgebreid met Palmen gesproken voor zijn benoeming tot wethouder. Zo'n toets is standaard in Brunssum en geldt voor alle beoogde bestuurders.

Agenda

Dinsdag vergadert de raad van Brunssum. Tot nu toe staat er nog geen initiatiefvoorstel voor een onderzoekscommissie op de agenda. Zo'n voorstel kan op zijn laatst vlak voor aanvang van de vergadering worden ingediend.