'Oud-minister Vermeend weg bij eigen uitgeverij'

© Jean Pierre Geusens
Oud-minister en OU-hoogleraar Willem Vermeend zou zich teruggetrokken hebben bij uitgeverij Einsteinbooks. Hij had deze uitgeverij zelf opgericht.
Vorige week werd duidelijk dat De wereld van Cybersecurity en Cybercrime van de oud-minister en de zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek gedeeltelijk was overgeschreven.

Beveiliging

Van Rijbroek vertelde daarnaast op 29 januari bij Nieuwsuur volgens experts onwaarheden over digitale beveiliging. Een dag later zou Vermeend zich met terugwerkende kracht, per 22 januari, hebben laten uitschrijven als commissaris bij Einsteinbooks. Dit meldt de Kamer van Koophandel tegenover de Volkskrant.
Terugwerkende kracht
De oud-minister zelf ontkent dat het met terugwerkende kracht is gebeurd. Ook zijn inmiddels de kinderen van Vermeend weg bij de uitgeverij. Zijn dochter stapte als bestuurder vier dagen na de uitzending van Nieuwsuur op. Zijn zoon zou sinds begin januari geen rol meer spelen bij de uitgeverij.

Bronvermelding
De schrijvers van de De wereld van Cybersecurity en Cybercrime hadden hele passages overgenomen uit krantenartikelen en van Wikipedia, zonder dat daar een bronvermelding bij werd gegeven. Nadat de NOS en Nieuwsuur met dat nieuws naar buiten kwamen, werd het boek uit de handel genomen. Vermeend, die na zijn ministerschap ook jarenlang hoogleraar was aan de Maastrichtse universiteit, noemde het plagiaat zelf "buitengewoon ergerlijk" en "een stommiteit."