Heerlense studente wil tabaksindustrie voor de rechter

© Istock
Een uit Heerlen afkomstige studente is de eerste gezonde roker in Nederland die de tabaksindustrie voor de rechter sleept.
De 25-jarige rechtenstudente Charlotte Pelt vindt het de schuld van de tabaksindustrie dat ze tien jaar geleden verslaafd is geraakt aan sigaretten, schrijft het AD.

Niet mee bezig

"Als je jong bent, ben je helemaal niet bezig met de gevolgen van wat je doet. Vanaf mijn vijftiende begon ik regelmatig te roken. Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor. Toen rookte ik al jaren. Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken. Om geld te verdienen", zegt ze in de krant.

Sjoemelsigaret

Eerder stapten ook al KWF Kankerbestrijding en twee longpatiënten naar de rechter om de tabaksindustrie aan te klagen. De zaak die Charlotte Pelt aanspant, richt zich vooral op de 'sjoemelsigaret'. In sigaretten zitten kleine gaatjes die er bij een laboratoriumopstelling voor zorgen dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen bij het roken. Maar in de praktijk knijpt een roker die gaatjes met zijn of haar lippen voor een deel dicht, waardoor ze meer nicotine binnenkrijgen.

Mishandeling

"Tabaksfabrikanten weten dit al jaren", zegt Pelts advocate Bénédicte Ficq tegen de krant. "En gezondheid schade toebrengen staat in de wet als mishandeling."

Verslaafd is niet gezond

De aangifte van de Heerlense studente is volgens Ficq opmerkelijk, omdat Pelt zelf toegeeft dat ze verslaafd en dus niet gezond is. "Rokers gaan meestal mee in de riedel van de tabaksindustrie dat roken je eigen keus is en dat je kan stoppen wanneer je wil."
Justitie onderzoekt ondertussen of het kan overgaan tot strafrechtelijke vervolging.