Heibel binnen PvdA Maastricht kost fractie zetel

© Istock
Het aantal zetels van de PvdA in de gemeenteraad van Maastricht slinkt van vijf naar vier, omdat de fractie niet wil dat Marianne den Broeder namens de PvdA zitting neemt in de raad.
Den Broeder is op papier de opvolger van voormalig fractievoorzitter Frans Bastiaens die ermee is gestopt.

Royement

Maar omdat zij 'is verwikkeld in een procedure met de gemeente Maastricht' wil de Maastrichtse PvdA niet dat Den Broeder het woord voert namens de fractie. Den Broeder, die achtste stond op de kandidatenlijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014, heeft besloten toch de zetel in te nemen. De Maastrichtse PvdA heeft haar naar aanleiding daarvan voorgedragen voor royement bij het landelijk bestuur van de partij.

Om de hete brei

Fractievoorzitter Anita van Ham wil niet zeggen waar de procedure precies over gaat en wat het onoverkomelijke bezwaar is. "We zijn niet over een nacht ijs gegaan. Dit besluit is niet van vandaag op morgen genomen," aldus Van Ham. Zij stelt dat geprobeerd is er samen met Den Broeder uit te komen, maar dat dat niet is gelukt.

Ervaring

Marianne den Broeder is al vele jaren actief binnen de PvdA in Maastricht. Ze zat ook in het algemeen bestuur van het voormalige waterschap Roer en Overmaas namens de progressieve fractie Water Natuurlijk. Ook is zij actief in het actiecomité dat geen vrachtverkeer meer op de Tongerseweg wil om de veiligheid te vergroten. Die weg is een verbindingsweg van Maastricht met België. In het dagelijks leven is Den Broeder sinds 2013 zelfstandig ondernemer op het gebied van openbaarheid van bestuur.